Czym jest serwatka

Serwatka to ciecz, powstająca po całkowitym ścięciu się mleka krowiego, czyli podczas wyrobów sera. Serwatka jest półprzezroczysta, dość klarowna. Chociaż do tej pory traktowana jest jako produkt uboczny, zawiera sporo wartości odżywczych, dlatego też odnajduje się w coraz to nowych produktach – paszy, jako surowiec do produkcji laktozy, czy odżywek białkowych.

Jak smakuje?

Serwatka to płyn, który nie przypomina mleka. W porównaniu do mleka ma cytrynowożółtą barwę, jest wodnista, ale w smaku jest kremowa i lekko kwaśna. Dla większości ma świeży, orzeźwiający smak.

Serwatka – witaminy i właściwości odżywcze

Jak już wskazaliśmy powyżej, to efekt uboczny przy produkcji przetworów mlecznych. Jest mniej kaloryczna niż mleko, zawiera też znacznie mniej ilości białka. Nie oznacza to, że jest produktem całkowicie obojętnym dla naszego organizmu. Jest świetnym źródłem fosforu, wapnia, i witaminy B2, jak również innych witamin i minerałów takich jak witamina A, witaminy z grupy B i witamina C oraz cynk, jod, magnez, potas, sód, selen i żelazo. Najcenniejsze są jednak związki tworzące białko serwatkowe – laktoferyna, laktoglobulina, immunoglobulina oraz glikomakropeptyda. Chociaż ich stężenie jest niskie, mają kluczową rolę dla funkcjonowania naszego organizmu.

Wykorzystanie serwatki w kuchni

Kwaśna w smaku serwatka idealnie sprawdzi się przy zakwaszaniu sosów i zup takich jak żurek, barszcz, botwinka. Przyda się również w domowej piekarni – przy pieczeniu chleba lub pizzy, ponieważ ciasto z dodatkiem serwatki nabierze niespotykanej konsystencji i indywidualnego, kwaskowatego smaku. Sprawdzi się również jako orzeźwiający napój lub dodatek do mleczno-owocowych koktajli.

Serwatka w proszku

Chociaż zawiera sporo wartości odżywczych, jest produktem rzadko spotykanym i trudnodostępnym. Dlatego producenci między innymi OSM Krasnystaw w swoich produktach mają serwatkę w proszku https://www.krasnystaw.eu/produkty/produkty-w-proszku/serwatka-w-proszku. Sproszkowany produkt jest wygodny w użyciu, ponieważ można ją długo przechowywać, a przy tym zachowuje swoje cenne składniki.

Obniża cholesterol, usuwa toksyny z organizmu, a także działa profilaktycznie, osłaniając żołądek i jelita, dlatego warto ją włączyć do naszej diety.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here