Jak utrzymać ciepło dań na stołówce?

W restauracji, barze czy na stołówce każda wydawana gościom potrawa musi być ciepła. Zimne dania dyskwalifikują lokal, dlatego warto o to zadbać. Na szczęście jest wiele urządzeń i sprzętów, które pomogą zachować odpowiednią temperaturę dań – jak np. kociołek do zupy, bemary czy termos gastronomiczny.

Są różne sposoby na utrzymanie ciepła potraw – naczynie z daniem można wstawić do piekarnika z funkcją podgrzewania albo do płaskiego garnka wypełnionego gorącą wodą. W lokalu gastronomicznym nie ma jednak czasu na takie działania – lepiej wykorzystać profesjonalne sposoby.

Dobrą metodą jest też przechowanie jedzenia pojemnikach termoizolacyjnych, praktyczny będzie również elektryczny podgrzewacz do potraw lub bemary. W większości lokali przyda się też kociołek do zupy, w którym można regulować intensywność podgrzewania.

Kociołki elektryczne – idealne do podgrzewania zup

Kociołek do zupy stanowi niezbędny element wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego, m.in. baru, zaplecza firmy cateringowej urządzającej eventy czy stołówki. Do wyboru są modele o różnej pojemności, np. 4, 8 czy 10-litrowe. Standardowo wyposażone są one w grzałkę z termostatem, dzięki któremu można utrzymać zupę, gulasz czy sos w konkretnej temperaturze, pokrywę oraz pojemnik na wodę.

Płaszcz wodny sprawia, że zupa nie będzie się przypalać do dna. Urządzenie zostało zaprojektowane z myślą o wysokiej funkcjonalności – posiada pokrywę z zawiasem oraz wycięcie na łyżkę, dzięki czemu nakładanie oraz mieszanie wywarów nie stanowi najmniejszego problemu.

Termos gastronomiczny – wszechstronne zastosowanie

Termos gastronomiczny umożliwia zachowanie właściwej temperatury potraw lub napojów, np. kawy lub herbaty. Dostępnych jest wiele modeli, m.in. stołowe – odpowiednie do restauracji, barów itd., a także cateringowe. Sprawdzą się one w różnych lokalach gastronomicznych, salach weselnych, kuchniach w przedszkolach oraz szkołach. Wybrane dania lub całe dania (np. obiady) zachowają przez kilka godzin bardzo wysoką temperaturę.

Bemar gastronomiczny – niezbędny na stołówce

Kociołek do zup służy głównie do przechowywania płynnych dań, dlatego równie ważnym elementem w profesjonalnym lokalu są bemary gastronomiczne. Używane są już od lat 50. XX wieku i nadal pozostają jednym z podstawowych sprzętów używanych w lokalach gastronomicznych. Dzięki nim można serwować wcześniej przygotowane, ale nadal gorące dania.

Dostępne są bemary jezdne i nastawne, oba bardzo praktyczne, ale nastawne będą idealne na tzw. szwedzkim stole, a mobilne np. w hotelach, szpitalach, eventach obsługiwanych przez firmy cateringowe itd.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here