Ustawa o modernizacji bezpieczeństwa żywności

Ustawa o modernizacji bezpieczeństwa żywności (FSMA) jest uważana za najbardziej kompleksową reformę, jaka miała miejsce na międzynarodowym rynku spożywczym. Nakazuje ona Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA) ustanowić systemy zapobiegające problemom, a nie wyłącznie ich niwelujące. Z tego powodu wszyscy dostawcy żywności do USA, w tym ci z Polski, muszą ściśle przestrzegać przepisy.

Prewencyjne środki kontroli żywności 

Odnowiona ustawa zakłada siedem przepisów, z których każdy ma wpływ na rozległą i złożoną sieć produkcji, przetwarzania i dystrybucji żywności. Zapewnia to konsumentom nieprzerwane dostawy bezpiecznych, a jednocześnie niedrogich produktów. Jeden z tych przepisów pt. „Normy dotyczące uprawy, zbioru, pakowania i przechowywania produktów do spożycia przez ludzi”, ma kluczowe znaczenie dla plantatorów świeżych produktów. Z kolei inny, znany po prostu jako „Reguła bezpieczeństwa produkcji”, ustanawia po raz pierwszy oparte na podstawach naukowych minimalne normy dla ochrony żywności. 

Wytyczne te dotyczą organizacji i przedsiębiorstw, które chcą sprzedawać swoje towary na terenie USA – niezależnie od ich wielkości czy eksportowanych produktów. Wszystkie artykuły zdane do spożycia muszą przejść odpowiednią kontrolę jakości.  

Kluczowe wymagania dotyczące bezpieczeństwa żywności 

Reguła bezpieczeństwa żywności jest podzielona na kluczowe zagadnienia, które mają zapobiegać zanieczyszczeniu produktów podczas zbiorów i obróbki. Należą do nich: 

  • zdrowie, higiena i szkolenie pracowników, 
  • woda rolnicza do zastosowań przed i po zbiorze, 
  • zmiany zachodzące w glebie, 
  • udomowione i dzikie zwierzęta, 
  • sprzęt, narzędzia, budynki i urządzenia sanitarne. 

Kontrole w zakładach spożywczych, które sprzedają swoje towary do USA, mogą być przeprowadzone wyłącznie przez odpowiednio wyszkolone osoby, które pełnią funkcję PCQI. Tytuł ten otrzymuje się po ukończeniu kursu, który jest prowadzony zgodnie z wytycznymi FSMA przez specjalnie przygotowanego wykładowcę. Osoby, które są zainteresowane takim szkoleniem, powinny zajrzeć na stronę https://szkolenia.bureauveritas.pl/h21-fspca-prewencyjne-srodki-nadzoru-w-bezpieczenstwie-zywnosci/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here