meble do restauracji

Kompletując wyposażenie lokalu gastronomicznego – jak restauracja, bar, bistro czy stołówka – najważniejsze są meble. Powinny być wytrzymałe, solidnie wykonane, a także łatwe w utrzymaniu w czystości. Aby zapewnić sobie komfortową pracę i szybkość działania, trzeba zainwestować rozsądnie.

Wyposażenie lokalu gastronomicznego

Wybierając wyposażenie do danego lokalu gastronomicznego, trzeba uwzględnić zarówno meble, jak i sprzęty oraz urządzenia AGD. Ważne są m.in. stoły gastronomiczne, szafy chłodzące, regały na produkty, okapy, umywalki, nadstawki, pojemniki na odpady, półki wiszące itd. To podstawowe elementy wyposażenia każdego lokalu.

Meble te muszą być praktyczne i zapewnić sprawną pracę zespołowi kucharzy, z kolei te na salę czy do ogródka letniego są ważnym elementem aranżacji. Poniżej znajdziesz kilka praktycznych wskazówek, które przydadzą się każdemu początkującemu przedsiębiorcy, który planuje otworzyć własny biznes.

Stoły gastronomiczne

Stół gastronomiczny powinien być solidnie wykonany, gładki, bez niepotrzebnych elementów dodatkowych. Wybierz model o prostej konstrukcji, wyprodukowany z łatwej w pielęgnacji stali nierdzewnej. Takie meble są łatwe w czyszczeniu, wytrzymałe i mobilne. Stal nierdzewna jest odporna na korozję, uszkodzenia mechaniczne i zarysowania, co ma znaczenie w lokalach, gdyż podlegają tam intensywnej eksploatacji. Rodzajów stołów jest wiele i trzeba je dopasować do lokalu – np. stoły robocze, do zmywarek, ze zlewem itp.

Regały na zaplecze lub magazynowe

W każdej kuchni trzeba też uwzględnić miejsce na produkty spożywcze oraz akcesoria – przestrzeń musi być wygodnie uporządkowana. Dobrym wyborem są regały ze stali nierdzewnej, solidne i odporne na uszkodzenia, gwarantujące wygodę i funkcjonalność. Można w nich przechowywać zarówno artykuły spożywcze, jak i zastawę oraz drobne gadżety usprawniające pracę w każdej kuchni. Dostępne są regały w różnych rozmiarach, dzięki czemu można je idealnie wpasować w każde wnętrze.

Meble składane – dobre na sezon

Dobrym wyborem mogą być też stoły gastronomiczne ze składanym stelażem, które można rozstawić w wybranym miejscu, a potem szybko złożyć. Przydadzą się między innymi podczas sezonu wakacyjnego, np. w letnim ogródku, a także w miejscach, w których są organizowane różne imprezy i uroczystości. Świetnie sprawdzą się na zewnątrz, są łatwe w użytkowaniu, lekkie i mobilne, można też je łatwo przechowywać.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here